En İyi Ücretsiz Yazılım Araçları 2024- Ücretsiz Uygulamalar

Bilgisayarlarınızda ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz yazılım araçlarını, bu yazımızda sizler için derlemeye çalıştık. Özellikle öğrenciler için ve teknoloji ile ilgilenen ancak yeterli bütçesi olmayan kişiler için ücretsiz yazılım araçları büyük öneme sahip. Aşağıda belirteceğimiz yazılımlar ile sermaye gereksinimine ihtiyaç duymadan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu noktada akıllara yazılım araçlarının neden ücretsiz olduğu sorusu gelebilir. Son zamanlarda yazılım ile ilgili pazarın teknolojik pastada büyük bir pay aldığını görmekteyiz. Teknoloji ile uğraşan kişiler, büyük firmalara zaman zaman meydan okumaya çalışmaktadır. Bu meydan okumanın en kolay yollarından bir tanesini de herkesin kullanımına sunulan yazılımlar oluşturmakta.

Elbette ücretsiz olarak sunulan bu programlar, para harcanarak satın alınan benzerlerine oranla bir adım geride kalabilmektedirler. Ancak içeriğimizde anlatacağımız programların tasarlamak istediğiniz görevleri yerine getireceğini söyleyebiliriz. Resim düzenleme programları, antivirüs, video izleme programları gibi bir yazılımcının ihtiyacı olabilecek pek çok konu hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağız.

İlgili Yazı: Yazılım Mühendisliği Maaşları ne kadar oldu? 2023 temmuz Yazılım Mühendisleri Ne Kadar Zam Aldı?

2024’te En Çok Tercih Edilen Ücretsiz Yazılım Araçları 

1- Ücretsiz Office yazılım araçları 

Bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda en çok kullanılan yazılım araçları arasında Office programları yer almaktadır. Ancak bilindiği üzere Office programlarına ulaşmak belirli bir maliyet gerektirir. Bu maliyetlerden kurtulabilmek için alternatif yazılım araçları tercih edilebilmektedir.

Özellikle öğrenciler açısından maliyet gerektirmediğinden dolayı tercih edilen ve Microsoft’un ofis programına alternatif olarak kullanılan ücretsiz araçlar şunlardır.

A- Google Dokümanları, Slaytlar ve Tablolar

Google Dokümanları, Slaytlar ve Tablolar
Google Dokümanları, Slaytlar ve Tablolar

Google dokümanlar, Office yazılımlarına ücret ödemek istemeyenlerin tercih ettiği alternatif araçlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Kullanım açısından incelediğimizde öğrenilmesinin kolay olduğu görülmektedir. Kullanıcılara online olarak ulaşabilecekleri temel belgeler, tablolar ve slaytlar oluşturabilecekleri imkanları sunması nedeniyle çoğunlukla tercih edildiği düşünülmektedir.

Bu özelliklerin yanında metin düzenleme, yazı tiplerini değiştirme, hücre düzenleme gibi bir takım gelişmiş özelliklerin temel versiyonlarını da sunduğunu görmekteyiz. DOC, CSV, XLS, PPT gibi formatlarda dosyalar uygulama tarafından kullanılabilmektedir.

Benzer ücretsiz araçlarla kıyaslandığında Google dokümanları rakiplerinden bir adım öne çıkartan etkenlerden bir diğerinin ortak çalışmaya ve grup projelerini gerçekleştirmeye olanak tanıması olduğunu söyleyebiliriz.

Bu sayede hazırladığınız içeriklere başka kişilere davet edebilir ve çeşitli düzenlemeler yapmalarına yardımcı olabilirsiniz. Söz konusu durum çok sayıda kişinin aynı belge üzerinde çalışmalar yapmasına da vesile olmaktadır. Platformun sahip olduğu canlı sohbet penceresi sayesinde düzenlemeler veya eklemeler yaparken davet ettiğiniz kişilerle sohbet etmeye imkânınız da bulunmaktadır.

Google dokümanlarının ilişki içerisinde olduğu Google Drive tasarımlarınızı düzenli olarak kaydetmeye yardımcı olmaktadır. Bu özellik sayesinde internet bağlantınız kopsa veya işlem yaptığınız bilgisayarın elektrik bağlantısı kesilse de sonraki zamanlarda internet erişimine tekrar ulaştığınızda çalışmalarınıza kaldığınız yerden devam edebilmektesiniz.

Google Drive ‘ın bir başka güzel özelliği ise dokümanlarınıza istediğiniz yerden Bulut depolama sistemi sayesinde ulaşabilmenizdir. Yazınızı hazırlarken tasarınızın önceki sürümlerine aynı yol üzerinden erişebilmeniz mümkündür.

B- Polaris Office

Polaris Office
Polaris Office

Polaris Office yazılım aracına Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefonunuz varsa geçmiş dönemlerde mutlaka rastlamışsınızdır. Polaris sistemi Microsoft’un sunmuş olduğu Microsoft 365 dosya türleri ile uyumlu bir yapıya sahiptir.

Bu özelliğin haricinde Polaris ile depolama sistemi olarak One Drive, Google Drive ya da Dropbox gibi sistemleri eşleştirebilirsiniz. Polaris’in sahip olduğu 3 adet ana program bulunmaktadır. Bu programlar Slide, Word ve sheet isimli yapılardır.

Polaris Office sisteminin temel olarak sunmuş olduğu özellikler kullanıcılara ücretsiz olarak verilir. Ancak tüm sistemlere erişebilmek için veya uygulamaya reklamsız olarak kullanmak istiyorsanız abonelik ücreti ödemelisiniz.

Polaris’in ücretsiz versiyonu aylık olarak 100 MB bir kullanım hakkı tanımaktadır. Bunun yanında 1 GB’lık depolama alanı da yine ücretsiz versiyon ile kullanıcılara verilir. 

C- LibreOffice Aracı

LibreOffice Aracı
LibreOffice Aracı

Kullanıcılar tarafından en çok beğenilen ofis araçlarından bir diğeri LibreOffice’dir. Hatta bu aracı pek çok kişi en iyilerinden birisi olarak nitelendirmektedir.

LibreOffice’i indirmek ve kullanmak ücretsizdir. Ayrıca Microsoft’un sahip olduğu bütün formatlar ile tam olarak uyumludur. Platform Powerpoint, Word, veya Excel’den beklenilen tüm işlemleri tek başına sunmaktadır.

Yapısında bulunan Draw, Math ve vektör diyagramları özellikle matematik ve fen bilgisi gibi sayısal meslek okuyan öğrencileri için vazgeçilmezlerden birkaçıdır.

LibreOffice uygulaması açık kaynaklı olarak üretilmiştir. Açık kaynaklı demek gönüllüler tarafından platformun geliştirilmeye çalışıldığıdır. Bu nedenle herkes için ücretsiz olarak ulaşılabilme imkânı vardır.

D- WPS Office

Ücretsiz Yazılım Araçları - Wps Office
Ücretsiz Yazılım Araçları – Wps Office

Microsoft 365 Office programına benzerliği ile tanınan WPS Office tablolar, sunum, karakteristik belgeler sunma özellikleri ile kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.

Benzerlerinden farklı olarak WPS Office uygulamasının ücretsiz sürümünde reklamlara yer verilmiştir. Bu reklamlar ödeme yapan kullanıcılar için kaldırılır. Ancak program bu haliyle bile oldukça beğenilmektedir.

WPS Office, Microsoft 365’in tüm belgeleri ile Sorunsuz şekilde çalışmaktadır. Platformun rakiplerinden farklı olarak beğenilen birtakım özellikleri bulunur. Örnek olarak PDF dosyalarını diğer uygulamalardan farklı olarak Word belgesine dönüştürebilirsiniz. WPS Office bu özelliğinin yanında 1 GB’lık depolama alanını kullanıcılara ücretsiz olarak vermiştir.

E- SoftMaker FreeOffice

SoftMaker FreeOffice
SoftMaker FreeOffice

Microsoft Office uygulamasına alternatif olarak tercih edilebilecek uygulamalardan bir tanesi de SoftMaker FreeOffice’dir. Karşılaştırma yapıldığında SoftMaker FreeOffice, Microsoft’un sunmuş olduğu ofis uygulamasına oldukça benzerdir.

Platform Microsoft Office tüm belgeleri ile uyumlu olarak çalışır. Bununla beraber Plan Maker, Text Maker gibi ek belgeleri de bulunur.

Uygulamanın temel sürümü kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Temel sürüm ile düzeltme yapmaya yarayan eş anlamlılar sözlüğüne ulaşım imkânı sunulmaktadır ancak bu ulaşım kısıtlı bir şekilde gerçekleşir. Tüm özelliklere sağlıklı şekilde ulaşabilmenin yolu ise Premium üye olmaktan geçer.

Microsoft 365’e benzemesi nedeniyle kullanımı oldukça kolaydır. Tüm özellikleri ile ele aldığımızda ise Libre Office ve diğer ofis uygulamalarına göre gelişmişlik açısından bir tık geride göründüğüdür.

F- Microsoft 365

Microsoft 365, Microsoft firmasının sunmuş olduğu ve en güncel ofis araçlarına ulaşmanıza imkân tanımaya çalışan belgelerden oluşur. Hem kişisel kullanım hem de küçük veya orta işletmeler, büyük işletmeler, çeşitli kuruluşlar ve okullar için sıkça tercih edilen ofis uygulamasıdır.

Microsoft’un sunmuş olduğu ürünlerden vazgeçemeyen bir yapınız varsa, Microsoft 365’in ücretsiz online sürümlerine denemeyebilirsiniz. 

Microsoft 365 en popüler ofis versiyonlarının biraz daha basit hale getirilmiş Özelliklerini taşır. Yapısında Powerpoint, Outlook, Excel, Microsoft Word,Teams ve Onenote bulunmaktadır.

İlgilendiğiniz dosyayı indirebilmek için Microsoft hesabına sahip olmanız gerekmektedir. Bu sayede Microsoft 365’in ilgili versiyonlarını indirerek kurabilmeniz mümkündür.

Tamamladığınız veya taslak halindeki çalışmalarınızı ücretsiz bir bulut depolama olan Onedrive ile otomatik olarak eşleştirerek kaydedebilirsiniz.

 Microsoft 365’in tüm sürümüne ücretsiz olarak erişmek mümkün değildir. Ödeme yaparak Premium üye olmanız halinde özelliklerin tamamına erişebiliyorsunuz. 

1- Ücretsiz Antivirüs Yazılımları

A- Avast Antivirüs

Antivirüs yazılımları bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için vazgeçilmez uygulamalar arasında yer alır. Güncel bir antivirüs ile yalnızca sanal korsanlardan değil aynı zamanda gerçek hayatta gerçekleşebilecek olumsuzluklardan da korunmuş olursunuz.

Antivirüs yazılımları, casusluk amacıyla üretilen kötü amaçlı yazılımları, çeşitli virüslere Truva atlarını ve kötü emeller için hazırlanmış reklam yazılımlarını tespit etmek amacıyla hazırlanır.

Avast antivirüs yazılımının Ücretsiz, Premium ve Ultimate şeklinde 3 adet versiyonu bulunmaktadır. Bu versiyonlardan ücretsiz olanı Diğerlerine oranla daha da kapsamlı koruma sağlar. 

Ancak Ücretsiz yazılımın virüsleri ve diğer kötü amaçlı yazılımları engelle diye, wifi üzerinden zayıf noktaları tespit ettiği ve fidye yazılımlarına karşı kullanıcılara ek bir güvenlik sağladığı görülmektedir.

Bu özellikler bile ortalama bir kullanıcı için yeterli olarak görülebilir. Bunların haricinde Çok daha korunaklı olarak web’de gezinmek isteyen kullanıcıların diğer iki paket üzerinden kendisine uygun olanı tercih etmesi gerekmektedir.

Avast antivirüs’ü kullanım yönünden değerlendirdiğimizde, tam tarama sırasında kullanıcıların bilgisayarda yavaşlama meydana geldiği şeklinde bildirimlerde bulunduğunu görüyoruz. Bu durum yüksek özellik sahibi olmayan bilgisayarlarda donmalara sebep olabilir. 

B- Avg Antivirüs Yazılımı

Kullanıcılar tarafından kullanılan bir diğer antivirüs yazılımı AVG’dir. Platformda aynı zamanda reklamlarda yer alır. Reklam konusunda problem yaşamayan biriyseniz uygulamayı ücretsiz kullanmak sizin için sorun olmayacaktır.

AVG antivirüs kötü amaçlı yazılımlar ve virüslere karşı koruma sağlamayı amaçlamaktadır. Bunun yanında e-mailleri taramak gibi bir özelliği bulunmaktadır. Kişilere ulaşan veya gönderilen e-postalar antivirüs tarafından taranır. Tarama sonrasında güvenlikle ilgili derecelendirmesine renklerle ifade eder. Kırmızı, sarı ve yeşil olarak uyarı renkleri yer alır.

AVG antivirüs yazılımının kullanıcı yorumlarına göre dezavantajı fiyatındaki güncellemeler olarak görülmektedir. Ayrıca ücretsiz sürümde reklamların fazla olması da bir başka dezavantaj olarak kullanıcı yorumlarında belirtilmiştir.

C- Avira Antivirüs 

Avira, hafif bir program olarak elektronik cihazlarda kullanılan virüs programıdır. Özellikle hız konusunda düşüş yaşamak istemeyenler için tercih edilen bir uygulamadır.

Platform yüklenmesi ile beraber birkaç farklı araçla birlikte görev yapmaya başlar. Kullanıcıyı virüslerden ve kötü amaçlı yazılımlardan korumak için tarama yapar. Bunun yanında şüpheli olarak görünen web sitelerine yükleme yapılmadan önce tespit eder ve engeller. Bir diğer özelliği ise reklam engelleyici faaliyetinin bulunmasıdır.

Arayüz olarak incelediğimizde kullanımının son derece basit olduğu görülmektedir. Ücretsiz sürümde yer alan reklamlar bazı kullanıcılar tarafından olumsuz şekilde değerlendirilmiştir. Özellikle aniden açılan pop-up reklamların bu konuda olumsuz bir not aldığını söyleyebiliriz.

D- Bitdefender

Bitdefender, sahip olduğu yetenekler ile virüslere karşı güçlü bir direnç gösterir. Aynı zamanda kimlik avı korumasına da sahiptir.

Bitdefender antivirüs yazılımının taramaları otomatik olarak yapılmaktadır. Kullanıcı tarafından istenilen saatte planlı şekilde bir tarama yapılması mümkün değildir. Dolayısıyla virüs taraması yapmak için herhangi bir şey yapmaya gerek kalmaz. Tüm işlemleri Bitdefender otomatik olarak gerçekleştirir.

Otomatik taramanın avantajları olduğu gibi birtakım dezavantajlarının da bulunduğunu hatırlatmamız gerekir. Örnek olarak bilgisayarda işlem yapmayı düşündüğünüz bir zamanda gerçekleşen tarama hız ve işlem açısından sizi yavaşlatacaktır.

Platformu tüm özellikleri ile kullanabilmek için ücretli versiyonunu almanız gerekir. Bu durum gelişmiş bir antivirüs koruması isteyenler için tercih edilecek bir yoldur.

Ücretsiz olarak kullanılabilecek resim düzenleme araçları nelerdir?

Sosyal medya uygulamalarının son derece yaygınlaştığı günümüzde çeşitli resimler editleyerek yayınlamak moda haline geldi. Pek çok kişi hem kendi resimlerine hem de internette bulmuş olduğu içerikleri güncelleyerek tekrar yayınlamaktadır.

Resim düzenleme işlemlerinin belirttiğimiz sebeplerle yaygınlaşması nedeniyle düzenleme araçları araştırma konusu haline geldi. 

Özellikle Instagram, resim düzenleme araçlarının kullanıldığı bir sektördür. Filtre ağırlıklı görseller bu sosyal medya aracında sıkça tercih edilir. Filtreler ile yetinmeyen kullanıcılar ise Photoshop gibi ücretli araçlara yönelebilmektedir. Ancak bu tür uygulamalara ücret vermek yerine alternatif ücretsiz platformlarda tercih edilebilir.

Aşağıda belirteceğimiz uygulamalar, Photoshop benzeri ve ücretsiz olarak kullanılabilecek alternatif platformlardır. Fakat, bu tür aplikasyonları kullanırken kaydettiğiniz içeriklerin, dosya formatlarını dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Kaydedilen içeriklerin diğer bilgisayarlara aktarılması sırasında uyumluluk sorunu yaşanabilmektedir.

Kullanıcılara farklı seçenekler sunan ücretsiz yazılım araçları arasında yer alan, Photoshop uygulamasını alternatif platformlar aşağıda yer almaktadır.

a- Pixlr Ücretsiz Resim Düzenleme Aracı

Photoshop’a alternatif olarak tercih edilebilecek ücretsiz yazılım araçları içerisinde listemizdeki ilk sıralarda Pixlr yer almaktadır.

Pixlr, genel özellikleri ile GIMP uygulamasına benzemektedir. Yapısında gelişmiş araçlar yer alır. Bu araçlar arasında filtre, maske ve çok sayıda fırça bulunmaktadır. Bununla beraber yapılmak istenen özelliklerin bazıları uygulama sayesinde otomatik olarak gerçekleşir.

Sahip olduğu bir başka özellik bilgisayardaki fotoğrafları açarak panelinde yer alan araç çubukları ile istediğinize göre resmi özelleştirebilmenizdir. Ancak bu özelliği kullanabilmek için Adobe Flash aplikasyonunu indirmelisiniz.

b- Canva Düzenleme Aracı

Canva, son dönemde isminden oldukça fazla söz ettirmeye başarmış resim ve video düzenleme aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Basit ve Türkçe olarak kullanılabilen arayüzü sayesinde geniş bir kitleye hitap etmektedir.

Ücretsiz yazılımlar arasında en iyiler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Resim ve videoların istenilen düzeyde düzenlenebilmesinin yanında kendisine ait yapay zekâsı da bulunmaktadır. Bu zekâ sayesinde tanımlanan bilgiye göre resim önerisinde bulunur.

 Kullanıcılar tarafından Canva’nın beğenilen bir başka özelliği yapısında bulunan hazır içeriklerdir. Bu içeriklere birkaç düzenleme yaparak kendinize göre özelleştirebiliyorsunuz. Böylece kısa süre içerisinde özgün bir içerik sahibi olabilirsiniz.

Canva uygulaması bünyesinde çok sayıda şablon, çerçeve, şekiller fotoğraf ve video bulundurmaktadır. Üstelik bu özelliklere ücretsiz sürümü üzerinden de ulaşabilmektesiniz. Ancak uygulamanın sahip olduğu tüm özelliklere ulaşabilmenin yolu Pro versiyonuna sahip olabilmektir.

 Benzerlerinden farklı olarak Canva’da öğrencilere ve öğretmenlere ücretsiz şekilde Pro versiyonuna ulaşabilme imkânı tanınmıştır. Uygulamaya öğrenci veya öğretmen olduğunuzu belirtmeniz durumunda Pro özelliklerin tamamı kullanımınıza açılacaktır.

c- GIMP 

GIMP uygulaması hem ücretsiz olması hem de kaliteli içerik yapısına sahip olması nedeniyle Adope Photoshop’a rakip olarak görülmektedir. Bu şekilde değerlendirilmesinin nedenleri arasında Photoshop’a benzeyen çok sayıda özelliği barındırması ve Photoshop’la uğraşan kişiler tarafından tavsiye edilmesi yer almaktadır.

GIMP ücretsiz yazılım aracı, basit arayüzü sayesinde kullanıcılara kolay işlemler yapabilme imkânı tanımaktadır. Aynı zamanda ileri seviye fotoğraf düzenleme olanağını da GIMP ile gerçekleştirebilirsiniz.

Platform, GİF, JPEG, TIFF, PNG ve çok daha fazla fotoğraf dosya türünü desteklemektedir. Photoshop programında olduğu gibi, GIMP içerisinde de düzenleme işlemlerini gerçekleştirebilecek eklentiler bulunmaktadır. Bu eklentilere online aramalar ile rahatlıkla ulaşabilmektesiniz.

d- Fotor

Kullanımı kolay ve fotoğraf düzenleme ile ilgilenen kişilerin tercih ettiği bir başka uygulamada Fotor’dur. Platform aynı zamanda sunmuş olduğu basit işlevsellikler ile de isim yapmıştır.

Tüm bu özellikler sayesinde kişilerin fotoğraf düzenlemesi son derece kolay şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda işlemlerin hızlı şekilde tamamlanması da mümkündür.

Hızlı işlevselliğin ortaya çıkma nedenleri arasında, tek bir dokunuşla düzenleme özelliğinin bulunması temel sebep olarak gösterilir. Fotoğraf düzenleme konusunda amatör olan kişiler bile bu özellik sayesinde kolay birkaç işlemi gerçekleştirir.

Şunu da belirtmeliyiz ki uygulama genel açıdan değerlendirildiğinde Photoshop programıyla tam olarak rakip olamayabilir. Ancak bir takım temel işlemler ile fotoğraf düzenleme ihtiyacınızı rahatlıkla yapabilirsiniz.

e- Photoshop Ekspress

Photoshop konusunda kullanılabilecek basit arayüze sahip bir uygulama olarak Photoshop Express tercih edilebilecek alternatif bir platformdur.

Photoshop yapmayı seven ve aynı zamanda Photoshop konusunda meraklı biriyseniz aplikasyonun sunmuş olduğu basit arayüz sayesinde Tüm işlemleri ücretsiz ve kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

Şunu da belirtmemiz gerekir ki Photoshop Express  ile çözünürlüğü yüksek resimlerde düzenleme yapmak pek uygun bir işlem olmayacaktır.  Genel özellikler yönünden değerlendirildiğinde Photoshoptan daha kolay kullanılan bilen bir uygulama olmasına rağmen sunduğu sınırlı özellikler nedeniyle üst seviye kullanıcılar için dezavantaj görülebilir.

Photoshop Express’i iOS işletim sistemi, Android işletim sistemi ve Windows işletim sistemine sahip cihazlarda kullanabilirsiniz.

f- Paint.net

Çok sayıda kullanıcı tarafından bilinen ve fotoğraf düzenleme işlemlerinin atası olarak sayılan Paint uygulamasını sanıyoruz ki hatırlayacaksınız.

Paint’in ilk sürümlerinde kullanıcılar temel işlevleri yerine getirebilmekteydi. Ancak bu başlık altında anlatmış olduğumuz Paint.net sürümünde gelişmiş özellikler bulunmaktadır.

Platformun yapısında diğer uygulamalarda bulunan ve ücretli olan çok sayıda özellik barındırılır. Örnek olarak fotoğrafların çok daha dolgun görünmesini sağlayan çoklu katman özelliği Paint.net ile ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Bununla beraber uygulamanın içeriğinde 3 boyutlu döndürme, renk düzenleme tercihleri ve yakınlaştırma efekt görüntüleri bulunur. Paint.net neredeyse görüntü türlerinin tamamını destekler. Düzenli olarak güncellenmesi de uygulamayı güzelleştiren bir başka özelliktir.

Ücretsiz yazılım araçları- ses ve video düzenleme araçları

A- Audacity

Ücretsiz şekilde kullanıcıların ilgisine sunulan ses düzenlemeye yarayan araçlar arasında Audacity ile yazımıza devam ediyoruz. Audacity İle kullanıcılar tercih edilen seslere kayıt altına alabilir, farklı formatlara dönüştürebilir, editleme yapabilir, kopyalama veya kesme işlemlerinde kullanabilirler.

Uygulamanın en güzel yanlarından bir tanesi tüm bu özellikleri ücretsiz olarak gerçekleştirebilmektir. Kullanıcılar açısından tercih edilme sebepleri arasında üstün özellikleri ücretsiz şekilde sunması yer alır. 

Bununla beraber Audacity ile birden fazla kanal içeren eserler oluşturabilmeniz mümkündür. Elinizde bulunan ses dosyaları üzerinde düzenlemeler yaparak kopyalamalar gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca kayıt işlemi gerçekleştirirken veya gerçekleştirdikten sonra ses seviyelerini kontrol edebilme imkânınız bulunur.

Bu özellik sayesinde eseri oluştururken uğultu, tıslama veya bunlara benzer arka plan seslerinin olup olmadığını erkenden öğrenebilirsiniz.

Audacity Ücretsiz ses düzenleme aracı ile Mp3, AU, WAW, AIFF; OGG; FLAC gibi ses dosyalarını içe ve dışa aktarabilirsiniz.

B- VLC Video Oynatıcı

Farklı video oynatıcılarının çalıştıramadığı dosyaların yürütülmesinde sıkça kullanılan bir uygulamadır. Çok sayıda kullanıcı farklı formatlarda yer alan videoları çalıştırmak için ilk olarak VLC’yi kullanır.

Uygulama o kadar gelişmiştir ki çalıştıramayacağı formatın bulunamayacağı düşüncesini kullanıcı üzerinde oluşturmuştur. Bununla beraber VLC ile bozulmuş veya tam olarak bitirilememiş video veya ses formatlarının çalıştırıldığı da bilinmektedir.

Estetik açısından incelendiğinde görsel bir zenginlik gözlenmese de VLC video ve ses oynatma aracının özellikleri bu açığı kapatmaktadır.

Uygulamanın kullanımı son derece basit ve kolay. Üzerinde yazan yazıları takip ederek yapılmak istenen rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla bir kullanıcının VLC’yi kullanırken zorlanmayacağını düşünüyoruz.

C- Ocenaudio

Ocenaudio, basit şekilde dizayn edilmiş ses düzenleme aracı arayanlar için biçilmiş bir kaftandır. Her ne kadar özellik açısından aşırıya kaçırmamış olsa da arayüzünün kolay bir şekilde anlaşılabilmesi kullanıcılar için değerli görülüyor.

Müzik ile ilgilenenler veya Podcast içerikler oluşturanlar tarafından Ocenaudio, değerlendirilebilecek ücretsiz yazılım araçları arasındadır. Kullanım açısından baktığımızda Audacity uygulamasına göre biraz daha basit olduğu görülmektedir.

Ocenaudio uygulamasının avantajlarından bir tanesi düzenlenmek istenen ses klibinin birden fazla bölümünü seçebilmektir. Bununla beraber içerikte yapılan düzenlemeler aynı anda uygulanabilmektedir. Uygulamayı geliştirebilmek için eklentiler ile düzenlemeler yapılabilmekte.

D- Lightworks

Profesyonel video düzenleme aracı olarak kendisini ifade eden Lightworks ile herkes kolayca editleme yapmayı amaçlamaktadır. Platform genellikle çekilmiş olan videoların düzenlenmesi amacıyla kullanılır. Bununla beraber profesyonel Hollywood yapımcılarının da çeşitli içeriklerde bu uygulamayı kullandığı bilinmektedir.

Tüm bu özellikler dikkate alındığında Lightworks platformunun piyasada yer alan en büyük ve ücretsiz yazılım araçları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Lightworks’unSahip olduğu özellikler ilk kullananları şaşırtabilmektedir. Bu durum platformun gelişmiş bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. 

Uygulama ile çok sayıda video hassas şekilde kırpılabilir ve gerekli düzenlemelerden sonra YouTube’a rahatlıkla aktarılabilir. Birçok video formatını desteklemesi de platformun bir başka tercih neden arasında gösteriliyor.

Her ne kadar ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmuş olsa da Lightworks’un daha gelişmiş özelliklerine sahip olabilmek için Pro sürümünü satın almak gerekmektedir. Pro sürümün aylık maliyeti 9,99$ ile 23,99$ aralığındadır. Ancak ücretsiz sürümün pek çok ihtiyacı karşılayacağını da tekrar hatırlatmak isteriz.

Yorum yapın